logo
Besplatni info telefon 080 02 02 68

KJKP Pokop d.o.o Sarajevo

Nažalost, vaš preglednik nije podržan i ne može prikazati ovu stranicu.
U cilju što kvalitetnijeg iskustva na web-u, kao i iz sigurnosnih razloga, bilo bi dobro da pokušate koristiti jedan od modernih web preglednika. Neke od najpopularnijih možete pronaći u listi ispod.
Objavljeno: 02. 10. 2019. 11:16

Sadnja zaštitnog pojasa na gradskom groblju „Vlakovo“

Već nekoliko dana, na gradskom groblju „Vlakovo“, traje sadnja zaštitnog pojasa oko novih parcela, kako bi se grobljanska površina odvojila od zone stanovanja. U skladu s izvedbenim projektom hortikulturnog uređenja i rekonstrukcije gradskog groblja „Vlakovo“, planirana je sadnja 64 stabla Pančićeve omorike (Picea omorika). 

Ovo crnogorično stablo, izuzetne ljepote, koje svojim izgledom podsjeća na zvonik, dobilo je ime po dr. Josifu Pančiću koji ga je otkrio 1875. godine. Još od tog vremena, pa sve do danas, Pančićeva omorika je izazivala interesovanje i divljenje, kako botaničara širom svijeta, tako i drugih ljudi koji su je imali priliku vidjeti. U ratnom i postratnom periodu, uništeno je preko polovine njenog prirodnog staništa uslijed požara, nelegalne sječe, klimatskih promjena i drugih okolnosti koje su ovo drvo smjestile na listu ugroženih vrsta.

Zbog toga, sadnja Pančićeve omorike na groblju „Vlakovo“ ima višestruk značaj. Pored toga što se doprinosi njenom očuvanju, zaštitni pojas doprinijet će stvaranju intimnijeg prostora za posjetioce groblja, a nijanse njene tamnozelene boje i ljubičasto-smeđi češeri vizuelno će obogatiti ambijent jednog od najvećih grobalja na ovom prostoru.


Nazad na početnu

Ostale novosti